Saturday 28 November 2015

Fakiiri Jussi Pöyhönen 1956 – Fakir


Viittaan ja tyyliteltyyn turbaaniin sonnustautunut fakiiri Jussi Pöyhönen side-show -telttansa oviaukossa vuonna 1956, jossakin Suomen Tivolin tivoliosastoista. Samana vuonna hän esiintyi myös Linnanmäen Pikkunäyttämöllä.


Koko Suomen tietoisuuteen Pöyhönen nousi vuoden 1956 lopulla, kun hänet yhdessä Apu-lehden reportterin Matti Jämsän kanssa haudattiin elävänä. Pöyhösellä oli tavoitteena pysyä pimeässä arkussaan parin metrin syvyydessä peräti 12 vuorokautta. Maailmanennnätystä ei kuitenkaan syntynyt. Yksi vuorokausi oli hänelle tarpeeksi. Matti Jämsä sen sijaan pysyi arkussaan  8 minuuttia vaille 50 tuntia, eikä olisi vieläkään tullut pois ellei Apu-lehden johto olisi sitä vaatinut. Matti Jämsällä ja Jussi Pöyhösellä oli monta muutakin yhteistä seikkailua. Yksi niistä oli koskenlasku suljetussa tynnyrissä. Jämsä käytti Pöyhösestä nimitystä "haavoittumaton ihmemies".



Tässä vielä pari Suomen Tivolin ilmoitusta vuodelta 1956. Pöyhösen nimeä ei niissä näy, joten hän liikkui jonkun toisen osaston kanssa muualla kuin Tampereen suunnalla. Sariolalla oli tuohon aikaan useita tivoli-osastoja.


No comments: