Wednesday 20 November 2013

Nti Liljeblad


Suomen sirkushistoriassa on toinenkin naispuolinen leijonankesyttäjä. Zoja Puska oli se suomalainen, mutta mistä maasta tuli tämä Neiti Liljeblad? Suomessa hän on esiintynyt, koska muistokortissakin on selvää suomea. Missä hän esiintyi ja milloin?

Nykyään ei enää puhuta eläintenkesyttäjistä vaan -kouluttajista. Koulutustavatkin ovat muuttuneet vuosikymmenten aikana ystävällisimmiksi. Palkitsemista käytetään enemmän. Kesyeläinten kouluttajasta käytetään nimitystä dressööri (dresseur) ja villieläinten kouluttajaa nimitetään domptööriksi (dompteur).

Villieläinten kanssa esiintyminen on aina vaarallista. Viimeisin traaginen tapaus lienee vuodelta 2010, kun ukrainalaisessa sirkuksessa leijonalauman johtaja hyökkäsi kouluttajansa päälle ja muu lauma perässä. Avustajien nopea toiminta pelasti kouluttajan hengen.

Kommentit:

Viime kesänä karhu innostui leikkimään omistajansa kanssa Tsekeissä. Linkistä näkyy Jiri Berousek Jr:n sidottu pää. http://tn.nova.cz/zpravy/domaci/napadeni-v-cirkusu-berouskovi-zranili-medvedi-na-staci-v-brode.html
Kalle

1 comment:

Anonymous said...

Viime kesänä karhu innostui leikkimään omistajansa kanssa Tsekeissä.
Linkistä näkyy Berousekin sidottu pää. http://tn.nova.cz/zpravy/domaci/napadeni-v-cirkusu-berouskovi-zranili-medvedi-na-staci-v-brode.html

Kalle