Saturday 28 September 2013

Mainosmies Solmu



Solmu Mäkelä (s. 18.6.1922 Viipuri) lienee tunnetuin suomalainen taikuri. Hän on kirjoittanut taikatempuista useita kirjoja ja lehtipalstoja ja toiminut Suomen Taikapiiri ry:n puheenjohtajana sekä yhdistyksen äänenkannattajan Simsalabim-lehden päätoimittajana. Sota-aikana Solmu Mäkelä esiintyi rintamalla viihdytyskiertueilla sekä aseveli-illoissa. Lisäksi Mäkelä on esiintynyt televisiossa ja elokuvissa, muun muassa Pekka ja Pätkä neekereinä sekä Aki Kaurismäen Kauas pilvet karkaavat. Solmu Mäkelä esiintyi Linnanmäen huvipuistossa sen perustamisesta alkaen ja veti siellä nuorten taikatemppukoulua, josta kehittyi myöhemmin Linnanmäen Sirkuskoulu.

Osasyy hänen laajaan tunnettavuuteensa oli varmasti sillä, että Solmu oli erinomainen mainosmies ja myyjä. Solmulla oli taiteellistakin silmää. Yksi mainoskikka oli jakaa esityksissä mainoslehtisiä, joissa toisella puolella mainostettiin kirjaa ja toisella puolella esiteltiin muutama taikatemppu. Näitä lehtisiä tehtiin 16 erilaista, tässä näkyvillä pari niistä.

Temppujen lisäksi näissä mainoslehtisissä oli joskus vitsikin, kuten tämä:
Papukaija istui suuren valtamerilaivan salongissa, missä paraikaa kuuluisa taikuri esiintyi muille matkustajille. Taikuri ilmoitti tekevänsä tempun, jollaista ei ollut aikaisemmin tehty. Hän oli juuri käärimässä hihojaan, kun konehuoneessa tapahtui tuhoisa räjähdys. Laiva upposi lyhyessä ajassa, ja viitisen minuuttia myöhemmin papukaija kellui keskellä aavaa selkää pienen puupalasen varassa mutisten:
– Olipa taitava veikko, olipa taitava veikko!






No comments: