Saturday 17 August 2013

Talikkalan Taitovoimistelijat 1939



Oheiset kuvat ovat Tallinnassa 18.–19.8.1939 pidetyn urheilutapahtuman esitteestä. Viipurin Toverit vieraili siellä Tallinnan Työväen Urheilijoiden vieraana ja kaksipäiväisessä  juhlassa oli 18.8. jalkapallo-ottelu Tallinnan stadionilla ja 19.8. voimistelunäytös. Lisäksi ohjelmassa oli nyrkkeilyä, painia ja painonnostoa.

Yläkuvassa esiintyvät Talikkalan taitovoimistelijat ja siinä ovat mukana Yrjö Irjanne, Veikko Isokangas, Sulo Isokangas, Olli Lehtinen ja Sulo Rosenqvist.  Missä kohtaa kukin kuvassa on, ei ole aivan  varmaa. Oletetaan, että koko rakennelma lepää Lehtisen Ollin varassa ja Yrjö Irjanne on vaaka-asennossa. Sulo Rosenqvist  ehkä roikkuu Lehtisen vyössä ja Isokankaan veljekset ovat siinä välissä.

Talikkalan taitovoimistelijat muodostui Viipurin Tovereiden telinevoimistelijoista syksyllä 1933 ja se alkoi Olli Lehtisen ideasta. Hän valitsi ryhmäänsä poikaosastosta "Janne" Irjanteen ja miesosastosta muut.  Runsaan viikon harjoittelun jälkeen edessä oli jo ensimmäinen esiintyminen. Talikkalan taitovoimistelijoista tuli hyvin suosittu esiintyjä ja saamansa palkkiot he antoivat voimisteluseuran kassaan.  Olli Lehtinen oli nähnyt kansainvälisten akrobaattiryhmien esiintymisiä esimerkiksi sirkuksissa. Oli selvää, että ryhmän ohjelmisto vuosi vuodelta monipuolistui, liikesommitelmat tulivat vaikeammiksi ja suorituskin hioutui täsmällisemmäksi ja hienopiirteisemmäksi. Talikkalan Taitovoimistelijat hajosi syyskuussa 1939, kun miehet saivat kutsun kertausharjoituksiin.  Näin päättyi  tämän ryhmän suorastaan loistava ura.

Olli Lehtinen ja Yrjö Irjanne muodostivat oman kaksimiehisen ryhmänsä ja esiintyivät Talikkalan taitovoimistelijoiden nimellä Puolustusvoimiin perustetun viihdytysjaoston järjestämillä ohjelmallisilla kiertueilla sekä sotarintamalla että kotirintamalla ja sotien jälkeen myös ulkomailla. Voi kuvitella, että Talikkalan taitovoimistelijat on ulkomaalaisen juhlan pitäjän suussa aika vaikea lausuttava. Myöhemmin ryhmän nimeksi muutettiin 2 Akilles.

Lähde: Talikkalan Toverit, 1968, Lahti 


No comments: