Tuesday 6 August 2013

Sirkus Finlandia 1992



Neuvostoliiton (1922–1991) kaaduttua maan sirkusvirasto oli uusien ennenkokemattomien haasteiden ja toimintatapojen edessä. Artistiryhmiä tarjottiin ulkomaille aiempaa edullisemmin. Yhteyttä otettiin myös Sirkus Finlandiaan, jolla oli jo sopimukset kiertueelle 1992. Tarjous oli kuitenkin niin edullinen, että se oli pakko hyväksyä. Niinpä varastosta kaivettiin Circus Piccolo, joka lähti kierrättämään artisteja Texasin eli Jan Eklundin johdolla. Venäläisillä miehitettiin Sirkus Finlandia. Sopimus käsitti vuodet 1992–1994. Ensimmäisenä vuonna ei Moskovan Suuren Sirkuksen nimi kuitenkaan vetänyt, joten siitä vaiettiin parina seuraavana vuonna.

Näytöksen ohjasi P. Dubinski ja taiteellisena johtajana toimi V. Solohin. Kapellimestari oli Jozef Wojciechowski, kuuluttajana Leena Jurvakainen ja kioskienhoitajana Hannele Niemi. Ohjelma kulki seuraavasti. Suluissa olevat nimet on poimittu lehtileikkeistä.

Truppe Skoromosniki (tai Scomoshniki) / akrobaatit
Anatoly Kirichenko / illusionisti
Rossitza Dikova / kouluratsastus
Rotman & Zaripov / klovnit (Henry Rotman ja Ilgitzar Zaripov)
Ludmila Musina / koomikko koirien ja kissojen kera
Anna Jatshenkova (tai Jatchenkova tai Galakhova) / 6-vuotias notkeusakrobaatti
Tamara Puzanova (tai Puzova) / jalkajonglööri
Kotini (tai The Kotins)  / venäläinen keinu
Ilja Zaripov (tai Ilgitzar Zaripov) / karikatyyritaiteilija
Lidia Mareva, Rinad Ahmedzanov (tai Renat Akhmetzianov) / trapetsi

Oli kulunut 190 vuotta siitä kun sirkus ensimmäisen kerran saapui Suomeen. Kävijämäärät laskivat uhkaavasti. Yllättävää kyllä, Sirkus Finlandian tunnettavuus ulkomailla levisi. Vuoden 1992 huhtikuun alussa Heidi ja Anna Jernström vierailivat Pohjois-Koreassa The April Spring Friendship Art Fesitval -tapahtumassa. Heidi esitti hiusriipuntaa ja Anna avusti.

Minua henkilökohtaisesti sykähdyttää vuosi 1992. Suunnittelin silloin ensimmäisen kerran ohjelmalehden ja julisteen Sirkus Finlandialle. Uusilla tietokoneilla sai aikaan aivan uudenlaisia efektejä ja se toki näkyikin jäljessä. Värien häivytys oli yksi käytetyimmistä uusista kikoista.

Lähde: 
Eero Taivalsaari, Sirkuselämää, Otava 2006
Ohjelmalehti
Lehtileikkeet

.

No comments: