Friday 30 August 2013

Peacock 1957


Zarah Leander

Vuonna 1957 Linnanmäen ohjelmakirja esitteli huvipuistolaitteiden lisäksi koko kesän ohjelmatarjonnan Ulkoilmanäyttämöllä, Teatterihallissa ja Peacockissa. Loppukesän ehdottomasti odotetuin maailmantähti oli palvottu ja jumaloitu ruotsalainen näyttelijä ja laulaja Zarah Leander (15.3.1907–23.6.1981). Hän teki loistavan filmiuran Saksassa 1930-luvun lopulla. Leanderin hyvä saksankielen taito perustui vuosiin Riiassa, jossa hän oli opiskellut laulua.

Ohjelmakirjan yleisesittelyissä kerrotaan, että sana Peacock merkitsee riikinkukkoa ja lausutaan Piikokk. Peacock oli pääkaupunkimme ainoa kiinteä varieteenäyttämö ja pystyi tyydyttämään vaativintakin makua. Kesän aikana esitettiin neljä erilaista ohjelmakokonaisuutta niin, että jokaisena kuukautena oli joku musiikillinen ohjelmanumero muiden esiintyjien painottuessa akrobatiaan ja komiikkaan.

Toukokuussa esiintyi Ballet Espanol de Silva Ivars sekä korsikkalainen laulajatar Vanna Olivieri, kesäkuussa amerikkalainen bassolaulaja Kenneth Spencer,  heinäkuussa espanjalainen satakieli Nati Mistral. Akrobatianumeroista esimerkkeinä mainittakoon ranskalaiset Les Guenets toukokuussa, 6 Flying de Pauls kesäkuussa, rullaluistelijat 4 Heirolls  ja heittoakrobaatit Marc & Sylvie heinäkuussa sekä puujalkavirtuoosit 3 Kims ja ryhmä Les Najaros elokuussa. Kaukaisimmat vieraat lienevät olleet australialaiset crazy-akrobaatit  Warren, Devine & Sparks. Elokuussa Peacockissa esiintyivät myös tanssipari Evelyn & Helmuth sekä koomikot Rolly & Arri.

Suomalaista taiteilijakuntaa Peacockissa edusti taikuri Reijo Salminen syyskuussa. Säestyksestä vastasi Mario Weberin orkesteri ja numerotyttönä hänen vaimonsa Lu Nova.

Reijo Salminen 

Marc & Sylvie ja Les Najarros

No comments: