Friday 16 August 2013

Ilman huviveroa yli 30 vuotta



Suomalaiset sirkus- ja varieteeihmiset hymisivät hiljaa itsekseen eilen. Jotkut jopa juhlivat sitä. Meidän on syytä muistaa, että 15.8.1980 tehtiin päätös lopettaa huviveron kerääminen. Kokonaan huvivero poistettiin seuraavana vuonna. Useista taidemuodoista ja monenlaisesta hauskanpidosta tuli sallittua viihdettä. Siitä ei enää rangaistu. Suurimmillaan huvivero oli 50 % pääsylipputuotoista. Jo 1800-luvulla rokotettiin huvitilaisuuksien järjestäjiä eri tavoilla. Huvivero perustui vuonna 1914 annettuun Venäjän keisarilliseen säädökseen "Armollinen asetus julkisista näytännöistä ja huvitilaisuuksista kannettavasta väliaikaisesta verosta". Huomioikaa sana väliaikainen.

Hyvä, että huvivero poistettiin. Se ehti kuitenkin tuhota monta viihdealan yritystä, artisteista puhumattakaan. Sirkus-ja tivolikulttuuri oli yhteen aikaan häviämässä kokonaan Suomesta. Tänään on tilanne toisin. Suomalaisten klassisten sirkusten vuotuiset katsojamäärät lähenevät kohta 300 000 rajaa.

Oheiset sirkuskuvat ovat huviveron viimeisiltä vuosilta. Yläkuvassa Sirkus Finlandian auto kurvaa sirkuskentälle Hämeenlinnassa. Alhaalla Markku Aulanko Suomessa vierailleen Circo Citta di Roman norsun parturoitavana. Alimmaisena kuva Tampereen Teatterikesästä 70-luvun lopuilla. Helppoheikin Markkinateatterin klovni Rainer Kaunisto viihdyttää yleisöä Saukonpuistossa.



No comments: