Thursday 22 August 2013

Humpuukiteltta ja Musta kabinetti



Jos liikutte Mäntässä päin, poiketkaa Pekilossa, jossa Mäntän kuvataideviikkojen yhtenä näyttelynä on Humpuukiteltta ja Musta kabinetti. Näyttely on avoinna vielä elokuun loppuun asti.

Humpuukiteltta on tilateos, joka rakentuu kuvataiteilija Marjo Levlinin autiosta vaivaistalosta löytämistä taikuri Louis Billingille kuuluneista esineistä. Näyttelyn videoteokset Taikurin Varjo ja Humbug sekä ääniteos Valkoisen Sheikin esitys ovat syntyneet sattuman ja Mustan kabinetin esittäjän innoittamina.

Mielenkiintoinen käyntikohde, mutta näyttelyn valaistus oli mielestäni vähän poskellaan. Samaan tunnelmaan olisi päästy parilla lisävalollakin. Nyt täytyy ensin totutella viisi minuuttia, jotta silmät tottuisivat pimeyteen ja senkin jälkeen täytyy liikkua varovasti. Esillä oleviin esineisiin olisi ollut myös mielenkiintoista tutustua tarkemmin.

Louis Billing (1888–1980) toimi sirkus- ja tivolialalla koko elämänsä. Ensimmäisen kerran hän esiintyi jo 6-vuotiaana. Hän kiersi Suomea vuodesta 1915 mm. Knut Lindbergin (1875–1918) Grand Cirkus Nationalin mukana omalla ampumaradallaan. Hän hankki myös karusellin ja muita tivolilaitteita. Vuonna 1935 hän alkoi esittää Mustaa kabinettia.  Sodan aikana hän esiintyi Valkoinen Sheikki -nimellä Karhumäen Tivolissa ja vielä 50-luvulla myös Linnanmäellä.


No comments: