Saturday 10 August 2013

Circus Archaos 1991


Sirkus Archaos vieraili Suomessa vuonna 1991 ohjelmallaan Metal Clown. Tämän ranskalaisen sirkuksen perusti vuonna 1986 Pierrot Bidon. Ajatuksena oli perustaa vaihtoehtoinen teatterillinen sirkus vastapainoksi eläinpainotteisille perinteisille sirkuksille. Helsingissä Archaos pystytti telttansa Helsinkiin Kisahallin kentälle. Teltta oli erikoisen muotoinen, pitkänomainen, vihreänharmaa ja muistutti muodoltaan ranskanleipää.  Kun yritin ottaa kuvan teltasta, niin vastaan käveli niittiasuinen kaveri, joka kertoi, että kuvaaminen kielletty.

Teltan kummassakin päässä oli oviaukko ja teltan läpi kulki käytävä. Yleisö istui kahdessa nousevassa katsomossa käytävän kummallakin puolella. Teltan toisessa päässä oli nostolava, missä oli säestävä rokkibändi.  Toisessa päädyssä teltan sisällä oli pieni autonosturi. Ohjelmanumerot ja muut asiat tapahtuivat kadulla. Sisään tultiin välillä autolla ja välillä moottoripyörällä. Yksi kaveri istui lähes koko  esityksen ajan vessanpöntöllä ja luki lehteä. Kehystarina oli kahden jengin välinen kilpailu ja taistelu katuosuuden hallinnasta, vähän West Side Storyn tapaan. Sirkus värväsi kulloisellakin paikkakunnalla paikallisia avustajia, joille opetettiin nopeasti tanssillista liikuntaa.

Vaikka ohjelman tyylilaji oli hevimusiikilla säestetty rokkisirkus, niin ohjelmassa oli muutamia hyviä numeroita ja taitavia esiintyjiä.  Jonglöörikaveri temppuili lasipalloilla ja oli erittäin taitava esinemanipulaattori. Muistikuva on sellainen, että hän kaivoi ne lasipallot jalkojensa välistä ja antoi ymmärtää, että näitä kiveksiä on käsiteltävä tosi varoen.

Pyöränumeron tekijä temppuili maastopyörällä. Taisi hänellä yksipyöräinenkin alussa olla. Päätemput hän teki bmx-pyörällä ja ajeli esimerkiksi auton yli tehden erilaisia temppuja niin auton katolla kuin konepellin päällä. Ilmanumeron tekijä roikkui trapetsilla joka oli ripustettu teltassa olevaan autonosturiin. Muistaakseni ko härveli ajettiin lähemmäksi hänen numeronsa ajaksi.

Ohjelmassa ei ollut väliaikaa ja se kesti vajaat kaksi tuntia. Kesken esityksen ei saanut poistua ilman saattajaa, sillä teltan ulkopuolella oli ohjelman aikana vaarallista liikkua siellä ajavien autojen ja moottoripyörien vuoksi.

Archaos oli muotia muutaman vuoden ja Kanadaa kiertävässä yksikössä oli mukana venäläinen akrobaattipari Viktor ja Natasha, jotka sitten tulivat moneksi vuodeksi Suomeen. Tarina kertoo, että Archaoksen  jälkeen Bidon palasi juurilleen ja lähti kiertämään Ranskan maaseutua pienellä hevosten vetämällä sirkusvankkurilla.

Lähde: Markku Aulanko

Kommentit:


Täältä löytyy upeaa arkistomateriaalia ja tietoa Archaoksesta: http://www.archaos.info/ 

Johanna Mäkelä

1 comment:

Johanna Mäkelä said...

Täältä löytyy upeaa arkistomateriaalia ja tietoa Archaoksesta: http://www.archaos.info/