Sunday 25 August 2013

Akrobaatit aikojen alussa



Jos poikkeatte Tampereella, käykää ihmeessä katsomassa museokeskus Vapriikin Terrakotta-armeija ja Kiinan keisarien aarteet -näyttely. Se on avoinna joulukuun alkuun asti. Vapriikissa on ainutkertainen tilaisuus nähdä alkuperäisiä, Kiinan ensimmäisen keisarin Qin Shi Huangdin hautaa vartioineita terrakottasotilaita. Lisäksi esillä hautalöytöjä ja keisarien aarteita Qin- ja Han-dynastioiden ajalta - tarunomaisten, luonnollista kokoa olevien haudanvartijoiden ja keisarin pronssivaunujen ohella mukana on aseita, koriste-esineitä, pelejä sekä jade-, pronssi- ja kultaesineitä.

Vanhana sirkusfriikkinä tein näyttelyssä myös löydön. Poltetusta savesta valmistettu Akrobaatit-pienoisveistos on Han-dynastian ajalta (kuva ylhäällä). Vasta parituhatta vuotta myöhemmin keksittiin nykyaikainen sirkustaide esitysmuotona. Löytöpaikka on ollut Xi'an, Lintong vuonna 2007.

Han-dynastia alkoi Kiinassa parisataa vuotta ennen ajanlaskumme alkua ja sitä jatkui yli 400 vuotta. Kiinassa vallitsi sisäinen rauha ja kukoistus, ja sotilaallisesti voimakas maa laajeni sotien avulla laajalle alueelle, lopulta Korean niemimaalle ja Vietnamin pohjoisosiin asti. Paperi ja posliini tulivat käyttöön. Kungfutselainen filosofia levisi valtion ideologiaksi.






No comments: