Saturday 27 July 2013

Sirkusmaailma lopetettu



Nokkakiven huvipuisto avattiin 15.6.2007 Lievestuoreella. Vuoden 2008 uutuuksia olivat törmäilyautorata ja Sirkusmaailma, josta rakennettiin Suomen ainoa sirkus- ja peliautomaattimuseo. Niin siinä kuitenkin kävi, että sirkustavaroita ei näy enää missään. Vain vanhat peliautomaatit jäivät louskuttamaan käytäville. Sirkusmuseon esineistöä palautetaan pikkuhiljaa omistajilleen. Harmin paikka, sanoisi eräs klovni maailman suurimmassa suomalaisessa sirkuksessa.

Nokkakiven huvipuisto kuitenkin kukoistaa. Laitekanta lisääntyy joka vuosi. Yksi tämän vuoden uutuuksista on Kummitusjuna. Istutukset ovat vehreitä. Taustamusa ei pauhaa. Kaikkialla on siistiä. Hienoa, että meillä Suomessa yksi tällainen vanhan hyvän ajan huvipuisto.

Nyt kun sirkusmuseota on yritetty perustaa vähän sinne sun tänne, niin eikö nyt jo voitaisi uskoa, että ei se ole kannattava yritys. Perustetaan sen sijaan vain ihan yksinkertainen sirkusarkisto, johon pääsevät vain alan tutkijat ja opiskelijat. Siellä ei tarvitsisi olla näyttelyitä ja tapahtumia. Pääasia, että saataisiin tällä hetkellä kaatopaikoille menossa oleva vanha sirkusalan aineisto talteen. No joo – vaatiihan sekin rahaa. Mutta huomattavasti vähemmän. Sitä ennen pitäisi löytää joku varakas sirkusta arvostava taho.

Yläkuvassa nurkkaus Sirkusmaailmasta vuonna 2009. Alakuvassa Markku Aulanko ja Lauri Vartiainen selvittelevät purettua sirkusmuseon aineistoa. Ulla seuraa taustalla.


No comments: