Tuesday 16 July 2013

Kööpenhaminan Tivoli 1874



Näin näyttävällä julisteella Kööpenhaminan Tivoli mainosti tapahtumiaan 1874. Tämä on Solmu Mäkelan julistekokoelmista valmistettu postikortti. 

Tivoli avattiin 15.8.1843 ja se on maailman toiseksi vanhin huvipuisto. Vanhin on Dyrehavsbakken tai paremminkin Bakken Klampenborgissa melkein Tivolin naapurissa. Se on perustettu 1583. Köpiksen Tivolissa kävi viime vuonna vähän yli 4 miljoonaa kävijää ja se on Skandinavian suosituin.


Huvipuiston nimi oli aluksi Tivoli & Vauxhall. Tivoli-sana lainattiin Pariisin Jardin de Tivolista, joka puolestaan oli hakenut nimensä Tivolista Rooman läheltä. Vauxhall-sana puolestaan napattiin Lontoosta, jossa oli Vauxhall Gardens. Tivolin perustaja oli Georg Carstensen (1812–1857), jolle kuningas Christian VIII ystävällisesti antoi huvipuistoluvan, kun Carstensen kertoi, että jos alamaisilla on hauskaa, he unohtavat politiikan.

Pakko tähän alle on vielä pistää pari valokuvaa 1970-luvun lopusta. Toisessa poseeraan Carstensenin kanssa Tivolissa. Toinen kuva on sieltä maailman vanhimmasta huvipuistosta Bakkenilta.








No comments: