Thursday 4 July 2013

Keräilijät kohtasivat



Sirkuskeräilijät kohtasivat sattumalta Sirkus Florentinossa Somerolla 25.6.21013.  Vasemmalla Peter Lindfors ja oikealla Jörgen Börsch. Kameran takana oli kolmas keräilijä Markku Aulanko.

Peter Lindfors on helsinkiläinen kirjastonhoitaja, joka on käynyt katsomassa sirkuksia ja tivoleita 1950-luvulta lähtien.  Peterillä on mukanaan vihko, johon hän tekee muistiinpanoja. Hän kirjoittaa pääkohdat heti näytöksessä. Milloin näytös alkoi, milloin se päättyi ja milloin oli tauko, jne. Jokaisesta ohjelmanumerosta Peter kirjoittaa numeron olennaisen jujun. Hänellä on rutinoitunut sirkussilmä ja hän muistaa tarkkaan näkemänsä  esitykset.

Kotona Peter kirjoittaa muistiinpanot puhtaaksi ja tällä tavoin asia jää paremmin mieleen. Kameraa Peter ei käytä, mutta ohjelmalehtisen hän pyrkii aina ottamaan.  Omassa sirkuskirjastossaan hänellä on tuhatkunta sirkuskirjaa.

Jörgen Börsch on tanskalainen promoottori, agentti ja keräilijä.  Börsch on ollut vakiovieras Monacon sirkusfestivaaleilla vuosikymmenten ajan. Hänellä on Tanskan sirkusmaailmassa kattava tuttavaverkosto. Hän on toiminut aktiivisena promoottorina silloin,  kun perinteiset sirkukset ovat olleet liian hidasliikkeisiä.  Markkinointi-ihmisenä hänellä on ollut ideoita, jotka rikkovat rajoja ja perinteisiä kuvioita.  Vuonna 1990  hän oli tuottamassa Tanskaan ruotsalaista sirkusta, jonka tehtävänä oli mainostaa Norjaa hyvänä talviurheilumaana. Ruotsalainen Cirkus Maximum kiersi lyhennetyllä ohjelmalla Tanskaa ja sirkuksen mukana kiersi messuteltta, missä mainostettiin Norjaa talviurheilumaana.

Vuonna 1993 Börsch kokeili omaa sirkusta ja kehitti siihenkin uutta ideaa. Hän pyöritti sirkusta, jonka nimi oli Cirkus Fantastico.  Sirkusteltan ympärillä oli 12 eri kokoista pomppulinnaa. Pomppulinnat  olivat silloin suurta muotia ja herättivät ansaittua huomiota. Lapset kiinnostuivat ja saivat vanhemmatkin mukaan näytökseen. 

Sekä Börsch että Lindfors tulivat Somerolle Sirkus Florentinon hyvän ohjelman houkuttelemina.  Peter löysi ohjelmasta neljä sellaista yksityiskohtaa, mitä hän ei ollut ennen nähnyt.  Jörgen oli tullut edellisenä päivänä Suomeen, kulki sirkuksen mukana pari päivää ja jatkoi matkaa näkemäänsä tyytyväisenä.  Kumpikaan ei tiennyt etukäteen toistensa suunnitelmista. 

Lähde: Markku Aulanko


Florentin Tzvetkov ja vaimonsa Sanna, jotka ovat saaneet sirkuksestaan tasokkaan ja tyylikkään.

Molempien kameleiden kyttyrätkin näyttivät jämäköiltä, mikä on hyvä merkki!


No comments: