Friday 28 June 2013

Taikuri Oskar Wetzell



Taikuri Julius Sundman kirjoitti Suomen Taikapiirin Simsalabim-lehdessä nro 8 kollegastaan Oskar Wilhelm Wetzellistä seuraavasti:

Taikatemppuesitykset, hauskimmat kaikista ohjelmanumeroista, eivät koskaan ole eläneet loistoaikaa Suomessa. Suurimpana esteenä on ollut korkea huvivero, 40 % bruttotuloista, joka kohdistuu juuri taikuriesityksiin, revyyhyn, varieteehen ja sirkukseen. Mutta kuitenkin on myöskin Suomessa ollut miehiä, jotka kaikesta huolimatta ovat vihkineet elämänsä "kuningatar Majalle".
Tunnetuimpia taikureita oli helsinkiläinen Oskar Wilhelm Wetzell, synt. 5.12.1888. Kahden vuoden ikäisenä hän sairastui aivotulehdukseen ja oli kuuromykkä koko elämänsä ajan tämän seurauksena. Kuuromykkäin koulussa oppi hän kirjansitojan ammatin ja perusti oman kirjansitomon Helsinkiin. Noin kahdenkymmenen vuoden ikäisenä Oskar Wetzell tutustui turkulaiseen valokuvaajaan Hirniin, joka oli innokas taikatemppujen harrastaja ja häneltä nuori Wetzell oppi ensimmäiset alkeet taikurialalla. Myöhemmin osti hän itselleen paljon hyviä välineitä ja kirjallisuutta Saksasta, oppi uusia temppuja ja kehittyi hyväksi taikuriksi.
Ennen ja jälkeen edellistä maailmansotaa esiintyivät taiteilijat myös elokuvateattereissa ja näissä oli myös taikureilla hyvä "työmaa". Eniten esiintyi kuitenkin Oskar Wetzell VPK-juhlissa Helsingissä ja sen ympäristössä, sekä erilaisissa juhlissa, joissa annettiin arvoa tälle taiteilija-alalle. Hän teki myös omia kiertueita, etupäässä Pohjanmaalla ja esiintyi myös senaikaisissa cabaretteissa, kuten Fennia ja Pörssitalo. Wetzell oli lisäksi etevä uimahyppääjä ja osallistui m.m. kuuromykkäin Olympialaisiin. Hän kuoli 27.11.1928, siis 40 vuoden ikäisenä.

No comments: