Monday 17 June 2013

Kamelit



Ei varmaan uskoisi etelämaalaiset turistit, että Suomessa on enemmän kameleita kuin jääkarhuja. Näin se kuitenkin on. Konijänkän Kotieläinpihalla Äkäslompolossa Hemmo-kameli poseeraa mielellään turisteille. Helsingin Korkeasaaressa asuu kaksi kamelia, vuonna 2005 Ruotsissa syntynyt naaras ja sen vuonna 2008 Korkeasaaressa syntynyt poika. Poika on nykyisin jo emoaan kookkaampi.

Tänä vuonna Sirkus Finlandiassa esiintyvät Siperiasta tulleet Rocki, Shejk, Fatima ja Adriana. Näitä kameleita ohjaa Ignat Ignatov. Finlandian kamelit ovat tänä vuonna lainassa ruotsalaiselta Cirkus Olympialta. Frantz Gärtner puolestaan esittää Sirkus Florentinon vaaleaveriköt kamelin ja dromedaarin. Ja veikkaanpa, että jostain kolkasta Suomea löytyy vielä joku yksinäinen kameli.

Kamelit on kaksivarpaisten sorkkaeläinten suku. Varsinaisten sorkkien sijaan niillä on varpaissa pehmeät anturatyynyt ja suuret kynnet. Sukuun kuuluu kaksi lajia, yksikyttyräinen dromedaari (Camelus dromedarius) ja kaksikyttyräinen kameli (Camelus bactrianus). Kamelit märehtivät, mutta kamelien heimo ei kuulu perinteiseen märehtijöiden alalahkoon toisin kuin esimerkiksi nauta ja hirvi. Kuten naudalla, myös kameleilla on useita mahoja, mutta niiden jakautuminen kammioiksi on erilainen.


No comments: