Friday 19 April 2013

Sirkus Finlandia Bulgariassa 1988–1990



Sirkus Finlandia taisi olla ensimmäinen suomalainen sirkus, joka teki kiertueen ulkomailla. Jopa kaksi eri kertaa. Ensimmäinen kiertue alkoi lokakuussa 1988 ja jatkui aina maaliskuuhun asti 1989. Se selittää osin sen, että Sirkus Finlandia Seniorin ohjelma 1988 koostui kokonaan bulgarialaisista artisteista. Toinen reissu alkoi lokakuussa 1989, mutta milloin se päättyi? Menikö se 1990 puolelle? Alkaa noiden mukana olleiden vanhojen partojenkin muisti pätkiä. Toki hauskimmat ja hurjimmat kokemukset muistetaan kirkkaasti.

Kiertueiden pomona toimi Jukka ”Kykki” Rossi ja telttamestarina oli Giovanni Jarz. Sirkustirehtöörin veli Casse Jernström oli myös mukana jossain vaiheessa. Telttana käytettiin Sirkus Finlandia Juniorin telttaa, jonka paikallinen lumimyrsky sitten toisella reissulla repi jalkaräteiksi. Uusi pienempi teltta saatiin Suomesta tilalle viikossa. Muutama asuntovaunu oli myös mukana Suomesta.

Ensimmäisellä kiertueella ei ollut yhtään suomalaista artistia mukana. Koko ohjelma kootiin itä-blokin maista. Vuoden 1989 Sirkus Finlandian ohjelmalehti kertoo, että kiertue käsitti noin 30 paikkakuntaa viidessä kuukaudessa. Ohjelmassa mukana myös leijonia, karhuja, apinoita, akrobatiaa, jongleerausta, klovneriaa ja hevosia. Toisella kiertueella olivat mukana ainakin klovnit Waltteri eli Heikki Leppävuori ja Pekka Maukonen. Jopa 12-vuotias Heidi Jernström kävi esittämässä hiusnumeroaan.

Vanhoista sirkusammattilaisista myös Alf eli Jari Räisänen ja Texas eli Jan Eklund sekä Cille-Calle seikkailivat Bulgariassa.

Kuvissa kiertueen aikana käytettyjä julisteita. Ainakin ylimmäinen on ekalta reissulta. Julisteissa mainostetaan suurta kansainvälistä ohjelmaa, huumoria, musiikkia ja lämmitettyä telttaa. Tuo HOBO on suomeksi UUSI.


No comments: