Sunday 21 April 2013

Finlandian Joulusirkus 1986–1989




Viking Saga -niminen laiva rakennettiin 1980 ja muutettiin Sally Albatross -risteilyalukseksi vuonna 1986. Se paloi vesirajan yläpuolisilta osin korjauskelvottomaksi vuonna 1990. Rungon päälle rakennettiin uusi laiva, jonka nimi viimeksi oli m/s Cristal. Koko historiansa ajan Sally Line -nimisen varustamon Sally Albatrossin risteilyasiakkaita viihdytti jouluaikaan 1986–1989 Sirkus Finlandia. Ylimmälle autokannelle eli Expo-kannelle pystytettiin ihan oikea sirkusteltta katsomoineen. Noin puolen tunnin esitykset olivat risteilyasiakkaille ilmaisia. Sirkus seilasi joulukuun puolivälistä vuoden vaihteeseen asti. Aluksessa oli tilaa noin 1100 asiakkaalle. Joskus annettiin myös näytös Helsingin lastentarhojen lapsille laivan seistessä satamassa.

Ohjelmatiedoista ei ole montaakaan dokumenttia jäänyt jälkipolville luettavaksi. Vuonna 1986 kerrotaan olleen klovneja, jonglöörejä ja akrobaatteja, mutta keitä? Ilmeisesti ainakin klovni Bobon, taikuri El Seppo, juontaja Jouni Aalto.

Vuodelta 1988 löytyy jo tarkempaa tietoa. Näytöksiä oli kolme  joka päivä. Anelia Jordanova esitti kautchuk-numeron, kaksi klovnia oli mukana: Valtteri ja Bobon, taikuri Markku Karvo, akrobaatti-duo Rumiana ja Anatoly Grigoriev ja sitten joku jonglööripari. Kuuluttajana toimi Stefan Bergman. Näistä artisteista pari on hieman viilannut nimeään myöhemmin: Bobon on nykyään Bonbon ja Markku Karvo on nykyään Marko Karvo.

Yhtään näytöstä ei kai myrskyn takia peruttu, mutta Terhi Moilanen-Eklund muistaa vielä elävästi kun Jernströmin tytöistä Maria hoiti valoja ja Anna piti hattarakonetta paikoillaan. Terhi itse väänsi pop cornia laivan keikkuessa kuin vuoristoradalla. Sirkustirehtööri Calle Jernström ja Jan Texas Eklund hoitivat muut käytännön asiat. Teltta oli Sirkus Finlandia Juniorin, viisi metriä korkea ja pari sataa istuinpaikkaa. Salonkivaunukin oli joskus mukana.

Ylimmän kuvan kyltti roikkuu vielä tänään Sirkus Finlandian talvileirissa Pohjassa. Toisessa yläkuvassa on kuuluttajana toiminut taikuri El Seppo eli Seppo Puolakka. Alhaalla akrobaattipari Rumiana ja Anatoly Grigoriev Joulusirkuksessa. Alhaalla myös kuva jonglööristä, jonka nimi on johonkin hukkunut. Tunnetteko?

Muuten – Sirkus Finlandialla on tänään syntymäpäivä. Onnea 37-vuotiaalle.



Kommentit:

Tuohan on Kim Nyström
T. Maksim Komaro 


.

1 comment:

Anonymous said...

Tuohan on Kim Nyström.
T. Maksim Komaro