Friday 22 March 2013

Tom Felix



Tom Felix oli englantilainen klovni, joka poikkesi Suomen Turussakin Circus Alb. Schumannin mukana 24.7.1886. Tässä hänen julisteensa postikortissa Solmu Mäkelän Sirkusjulistenäyttelystä Lahden Taidemuseossa 1977.

Klovneja on sirkuksessa ollut aina sen alusta 1700-luvulta lähtien. Ensimmäiset klovnit olivat ilmeisesti hevosen selässä. Jo 1700-luvun puolella esiintyi myös puhe-klovneja, joita olivat mm. englantilaiset Widdicomb ja Wallet. Ensinmainittu esiintyy myös Dickensin kirjoissa ja jälkimmäisellä oli tapana lausua Shakespearen runoja.

Totta vai legendaa, mutta eräs tarina kertoo, että nykyaikainen klovni syntyi Sirkus Renzissä Berliinissä 1800-luvulla. Tom Belling oli akrobaatti, jonka sirkustirehtööri Renz oli määrännyt kotiarestiin epäonnistuneen esiintymisen johdosta. Ikävystyneenä hän puki itsensä hullunkurisen näköiseksi ja sai tirehtöörinkin nauramaan.

Jossakin vaiheessa historiaa ryhmiteltiin klovnit maneesiklovneihin ja entréeklovneihin. Maneesiklovnit tai paussiklovnit täyttävät tauot, jotka syntyvät rekvisiittaa kuljetettaessa maneesiin tai sieltä pois. Entréeklovneilla puolestaan on oma numeronsa jonka he esittävät. Lisäksi klovnit jaotellaan eri ryhmiin ulkoasunsa ja olemuksensa mukaisesti.

No comments: