Sunday 3 March 2013

Thord Junge


Ruotsalainen Thord Junge (26.12.1940–21.1.2001) oli illusionisti ja taikuri, jonka suomalaiset sirkusihmiset muistavat aina liikkeellä olevana ja idearikkaana Sirkus Finlandian markkinointimiehenä. Hän oli vanhan hyvän ajan supliikkimies. Montaakaan sanaa hän ei osanut suomenkieltä, mutta pärjäsi joka paikassa. Junge oli perfektionisti ja todellinen ammattilainen niin omassa esiintymisessään kuin muissakin tehtävissään.

Nuoruudessa hän koulutti itsensä valokuvaajaksi ja toimi Elsa Oleniuksen lastenteatterissa Tukholmassa. Hän alkoi esiintyä taikurina 1950-luvun lopulla taiteilijanimella Charimann. Joidenkin tietojen mukaan nimi oli aluksi Chairmann. Yksi hänen avustajistaan oli Siv Ohlsson, jonka kanssa Thord avioitui ja sai kaksi tytärtä. Myöhemmin toisen vaimonsa, suomalaisen Virven kanssa hän sai kaksi poikaa. Taikuritöiden lisäksi hän toimi paljon sirkusalalla mm. Trolle Rhodinin avustajana markkinoinnissa, taiteellisena johtajana, ohjaajana ja juontajana. Hän aloitti oman sirkuksensakin, mutta huonolla menestyksellä.

Viimeiset vuodet hän oli Cirkus Maximumin ja Sirkus Finlandian palveluksessa. Finlandiassa hän esiintyi taikurina 1979–1980 ja maneesin ulkopuolella 1997–2000. Ruotsalaisessa Cirkus Minimum'ssa hän esiintyi 1983 Virvensä kanssa myös nimellä Wizzy Dizzy.

Alakuvassa Thord ja Virve Junge. Alinna Varsovan kansainvälisen sirkusfestivaalin tuomaristoa lokakuussa 1998. Takarivissä lyhimpänä Thord Junge, hänestä oikealle Carl-Gustaf Jernström. Jungen edessä matalalla Roberto Fazzini. Kaluunatakkinen on sirkustirehtööri Stanislaw Zalewski.



No comments: