Saturday 2 March 2013

Aleksi Martin



Ensi kesänä Sirkus Finlandiassa esiintyvä Aleksi Martin on yksi harvoista varsijousi-artisteista sirkusmaailmassa. Varsi- eli jalkajousi on käsijousesta kehitetty ase. Sillä ammutaan lyhyitä nuolia, vasamia tai savi- taikka lyijykuulia. Ensimmäiset maininnat varsijousesta on löydetty Kiinasta vuodelta 341 eaa. Siellä varsijousi syrjäytti käsijouset jo sata vuotta myöhemmin. Keskiajan raskaimmat varsijouset heittivät nuolen yli 400 metrin päähän ja läpäisivät haarniskan 200 metrin etäisyydeltä. Talonpoikaisena metsästysaseena sitä käytettiin Suomessa vielä 1700-luvulla ja sillä ammuttiin oravia aina 1800-luvulle saakka. Sveitsin kansallissankari Wilhelm Tell taitaa olla tunnetuin varsijousen käyttäjä, mutta onhan näitä kuuluisuuksia meidänkin tarustossamme. Kalevalassa Joukahainen ampui Väinämöistä väijyksistä nimenomaan varsijousella.

Ensimmäiset varsijouset Aleksi Martin (Martti Peltonen) hankki 1999 armeijasta päästyään. Vuonna 2006 hän oli sirkuskiertueella Brittein saarilla ja seuraavana vuonna Sirkus Finlandiassa. Avustajana toimii Aleksin vaimo Liina Aunola. Nyt he ovat ehtineet kiertää sirkuksissa jo useita maanosia. Tähänastisista merkittävin työnantaja taitaa olla amerikkalainen Ringling Bros. and Barnum & Bailey.

Yläkuva on vuodelta 2007. Nuoli on juuri läpäissyt pään päällä olevan omenan. Alakuva on nykypäivää. Mikähän on ollut osumatarkkuus kun jakaus on noin paljon leventynyt?


No comments: