Friday 5 October 2012

Taikurimestari Jorma Airaksinen 70 vuotta


Yksi Suomen kaikkien aikojen merkittävimmistä taikureista täyttää 70 vuotta. Jorma Airaksinen aloitti taikuuden harrastamisen jo koulupoikana ja opiskeli teatteriohjaajaksi. Hän perusti vuonna 1970 Viihdetaikurit-yhdistyksen Tampereelle. Avioituessaan Ainonsa kanssa urakehitys jatkui vahvana ja ammattimaisena. Se johti useisiin Pohjoismaisiin estraditaikuuden Grand Prix- mestaruuksiin.

Airaksiset esiintyivät ulkomailla usein Finn Aspen -nimellä. Ohjelmassa yhdistyi kokonaisvaltainen teatraalisuus sekä käsittämättömät kyyhkys- ja villakoiranumerot musiikin myötäilemänä. He olivat ensimmäisiä suomalaisia, jotka saavuttivat MM-mitalin taikurien maailmanmestaruuskilpailuissa, pronssimitalin estraditaikuudessa 1976 Wienissä Itävallassa. Ovatpa he esiintyneet Pohjois-Korean silloisen johtajan Kim Il Sungin juhlavilla 75-vuotisjuhlillakin vuonna 1987.

Nilsiän Lusperinkujalla sijaitsee Airaksisten koti ja Suomen ainoa taikateatteri Illuusioteatteri Taikavuori. Airaksiset antavat jatkuvasti viikottain näytöksiä tilaustöiden ohella ja ”Tuhat ja Yksi Ihmettä” -ohjelma tarjoaa upean ja ikimuistoisen noin tunnin pituisen ohjelmakokonaisuuden viihtyisässä teatterissa kaikenikäisille. Savossa tunnettiin muinoin Lusperi-niminen noita. Siitä tuo katuosoite on syntynyt.

Suomen Taikapiiri juhlii Taikurimestari Jorma Airaksista järjestämällä hänen kunniakseen ohjelmallisen yleisötilaisuuden sunnuntaina 7.10. klo 16 Mantun juhlatalolla Nilsiässä. Ohjelmassa esiintyy Suomen huipputaikureita mm. MM-pronssimitalisti Robert Jägerhorn, tv:stä tuttu Taikuri Luttinen, Markku Purho ja Sir Richard eli Risto Pajunen. Monipuolisessa kaikenikäisiä viihdyttävässä ohjelmassa esiintyy myös taidokas jonglööri Jani Suihkonen sekä Rautavaaran Nuorisosirkuksen pyöräakrobaatit. Ohjelma kestää tunnin ja vartin. Lipun hinta on viisitoista euroa ja se sisältää myös kakkukahvit. Lippuja on myynnissä Nilsiän kaupungin palvelupisteessä, Artomarketissa sekä Nilsiän S-marketissa.

Yläkuva on Sirkus Finlandian kiertueelta 2001, jossa Finn Aspen oli mukana. Alakuvassa samana vuonna Tampereella sirkustirehtööri Carl-Gustaf Jernströmin ja Jorma Airaksisen välissä Kalevi Sariola.


No comments: