Monday 2 July 2012

Tinker Candy



Sirkus Florentino vieraili Lempäälässä tänään ja pitihän sitä mennä moikkaamaan. Ensimmäisenä törmäsin Candyyn, joka kaikessa rauhassa ahmi tuoretta ruohoa. Ilmeisesti sillä on tällainen rutiini aina ennen illan esitystä.

Candy on rodultaan irlannincob, jota myös tinker-nimellä kutsutaan. Irlannincobin virallinen historia rotuna juontaa juurensa vain 1900-luvun loppupuolelle. Maan kiertolaisten, travellerien kirjavat tupsujalat tunnettiin Britteinsaarilla pitkään lähinnä "kiertolaisten vankkurihevosina" (Gypsy Vanner) tai kiertelevien heimojen tekemään kattilanpaikkaustyöhön viittaavalla Tinker-nimellä. Rotua harrastamaan ja kasvattamaan ryhtyneet ovat myöhemmin erityisesti Euroopassa päätyneet käyttämään lähinnä nimeä irlannincob (Irish Cob), jossa on omat ongelmansa. Rotu on kotoisin ennemmin yleisesti Britteinsaarilta kuin Irlannista, minkä lisäksi se ei ole tyypiltään cob vaan selkeästi raskaampi kylmäverinen. Koska Irlannissa kasvatetaan myös oikeita cobeja, rotunimeä irlannincob voikin pitää suorastaan harhaanjohtavana. Muut kuin rotua erityisesti harrastavat suomalaiset hevosihmiset myös käyttävät rodun edustajista edelleen lähinnä nimitystä tinker, jolla nämä hevoset alun perin meilläkin tunnettiin. Suomessa irlannincobeja on lähes kolmesataa.

Alakuvassa Mr Florentin eli Florentin Tzvetkov esittää Candyn. Tirehtööri Tzvetkov kertoi, että Candy esiintyy kuin kello ja on muutenkin harvinaisen fiksu tyyppi. Pusun arvoinen.


No comments: