Tuesday 31 July 2012

Ipnotismia



Professori Roberth oli oikealta nimeltään Carlo Cesare Cozzi (1855–1923). Sven Hirnin kirjan Den Gastronomiska Hästen mukaan tämä milanolainen oli yksi taitavimmista taikureista, joka maassamme vieraili 1880-luvulla. Hän oli alunperin koulutukseltaan juristi, mutta erikoistui sitten pikakirjoitukseen. Hän kehitti itselleen menetelmän, millä hän saattoi rekisteröidä minuutissa 180 sanaa millä kielellä tahansa. Tästä menetemästä hän sai pedagogisen kongressin palkinnon Roomassa vuonna 1873. Se oli läpimurto hänen muistitekniikalleen.

Myös suomalaiset saivat nauttia professori Roberthin esityksistä. Vaasassa hän jakoi katsojille vuosien 1697, 1780, 1805 ja 1812 almanakat ja pystyi sitten kertomaan minkä tahansa päivämäärän mukaisen viikonpäivän. Helsingissä tämä muistitaiteilija opetteli kaupungin osoitekalenterin, minkä jälkeen hän hallitsi asukkaiden nimet, ammatit ja osoitteet.

Turun esitys oli nimeltään Pimeänäytäntö. Toinen osa esityksestä pidettiin pimeässä ja se sisälsi spiritistisiä temppuja. Julisteen kuva kertoo, että näytöksessä esitettiin myös hypnotismiin perustuvia leijutuksia. Esityspaikka Turussa oli  vuonna 1839 valmistunut Turun Teatteri. Rakennuksessa toimii nyt Åbo Svenska Teatern. Kuva on Turun Maakuntamuseon teettämästä postikortista.


No comments: