Wednesday 6 June 2012

Tientsinin akrobaatit 1975



Tientsinin akrobaatit vierailivat 1975 elokuun lopulla Helsingissä, Tampereella ja Turussa. Tämä akrobaattiseurue perustettiin 1957. Suomen matka oli 63-jäsenisen seurueen ensimmäinen ulkomaanmatka. Isäntänä toimi Suomi-Kiina Seura ja Helsingissä myös Helsingin Juhlaviikot.

28-sivuinen ohjelmalehti on varsinainen tietopaketti. Ohjelmanumeroita esitellään 20 kappaletta, useita niistä hyvin monisanaisestikin. Yksi numeroista on Hiidenhyrrä, jonka me nykyään tunnemme paremmin nimella diabolo. Numeron Kokit kohdalla kerrotaan kuinka jonglöörit leikittelevät haarukoilla, lautasilla, kulhoilla ja pulloilla tuoden esiin kokkien hilpeyden ja vallankumouksellisen optimismin. Samanlainen kerrontatyyli jatkuu läpi ohjelmalehden.

Ohjelmalehti kertoo, että kiinalaisen akrobatian historia on yli 2000 vuotta vanha. Luultavasti taidelaji syntyi 770–476 eKr nykyisen Hopein maakunnan paikkeilla. Han-dynastian aikana 206 eKr–220 jKr kehittyi akrobatia monipuoliseksi taidelajiksi. Kiinalainen akrobatia on kokenut rappeutumisenkin historiansa yhdessä vaiheessa. Taidelaji sai pornografisia piirteitä ja akrobatia poljettiin lokaan. Maan "vapautuminen" 1949 nosti akrobatian jälleen arvostetuksi taiteeksi.


No comments: