Thursday 21 June 2012

Hammasatleetti J.E. Huttunen



Rovaniemellä 25.5.1901 syntynyt Juho Emil Huttunen oli suomalainen sirkustaiteilija, hammasatleetti, lauluntekijä, keksijä ja kirjailija. Huttusen keksintöihin kuuluivat mm. jarrut suksiin ja laivoihin, perheenemäntiä varten kehitetty harja jossa oli varressa vesisäiliö, torimyyjille tarkoitetut tyhjiöpohjilla varustetut kengät sekä myös maan vetovoiman ja avaruussähkön voimalla toiminut ikiliikkuja. Tuosta luettelosta päätellen varmaan aika velikulta.

Yksi hänen kirjoistaan on Sirkussankari, Huttusen omaelämänkerta. Erikoiseksi teoksen tekee se, että sen haamukirjoitti kirjailija Pentti Haanpää.

Parhaiten Huttunen muistetaan hammasatleettina, tasapainotaiteilijana ja akrobaattina. Jongleerauskin näkyy käyneen helposti alakuvassa. Pallo on tietysti Nokian valmistama.

Vuonna 1959 ilmestyneessä Maailman Peili -lehdessä oli J.E. Huttusesta juttu, joka päättyi opettavaisiin sanoihin: – Tässä olevat valokuvat esittävät J.E. Huttusen hammasvoimailunumeroita, jotka ovat todisteena, että hampaita kannattaa hoitaa ja vaalia, sekä treenata noin pari kertaa viikossa.

No comments: