Thursday 10 May 2012

Surmanajajat 3 Abbins



Kun Björn Gammals lopetti koulunkäyntinsä 16-vuotiaana keväällä 1952, hän sai esiintymissopimuksen Tom Hertellin kautta Suomen Tivoliin, Toivo "Topi" Sariolan osastoon. Hänet tunnettiin jo silloin nimellä Henrico. Ylhäällä olympiavuoden juliste, jossa Henricon kuva ylinnä oikealla.

Samalla kiertueella esiintyi koko kesän saksalainen surmanajoryhmä 3 Abbins. He ajoivat moottoripyörillä teräspallossa, peräti kolme henkeä yhtäaikaa. Julistekuva alhaalla vähän suurennettuna ja ryhmän mainoskortti.

Pohjolan Sanomat hehkutti Kemin Kasarmin kentällä ollutta esitystä: Ilmiömäinen oli myöskin Abbins-poikain huimapäinen ajo teräspallossa yksin, kaksin ja vielä polkupyörällä polkeva neitonen sekä neljäskin mies lisäksi seisomassa pallon keskellä. Siinä oli jännäämistä, mutta "aikataulu" piti kutinsa ja kaikki kävi mainiosti.

Kemissä ollessa meinasi käydä myös huonosti. Surmanajo tapahtui sisällä teltassa ja siihen aikaan sähkökaapelit ja -laitteet olivat vähän toista luokkaa, kuin nykyään. Kesken esityksen, kun kaikki kolme ajoivat pallossa, kaikki valot sammuivat yht'äkkiä. Siitä selvittiin kuitenkin pelkillä naarmuilla.


Kommentit:


Tervehdys Oulusta.
Saksalainen iso sirkus vieraili Kemijärvellä kesällä 1951 tai 1952. Drei Abbins oli viiden hengen ryhmä, josta kolme alkoi ajaa moottoripyörillä teräspallossa heijaten edestakaisin vierekkäin vastakkaisiin suuntiin noin metrin päässä toisistaan ja sitten ympäri katon kautta koko ajan kääntäen ajotasoa.Pallon halkaisijamitta oli noin 5m. Kolmas lähti alhaalta niinikään m-pyörällä ajaen ympyrää ja nousten sitten vaakatasolle. Neljäs henkilö, nätti nainen lähti ajamaan polkupyörällä ympyrää pallon pohjalla. Viides henkilö, tukevahko mies seisoi pallon pohjan keskipisteessä. 
Itse pääsin sisään jaksettuani notkua riittävän kauan teltan edessä,. Ko. nätti nainen oli myös teltan edessä lipunmyyjänä ja nähtävästi arvasi, että pöliännäköinen maalaispoika oli jo tuhlannut vähät rahansa toisarvoisiin tarkoituksiin. Ketään muita ei enää näkynyt ja nainen vinkkasi minut sisälle telttaan.
Myöhemmin sinä kesänä oli lehdessä uutista, että Kemissä olivat valot sammuneet kesken esityksen. Toinen pystysuoraa rataa ajanut Abbins jarrutti katossa, putosi pohjalle ja joku heistä sai surmansa. Nähtävästi joku taho halusi jatkaa hommaa hieman supistettuna.




2 comments:

Anonymous said...

Tervehdys Oulusta.
Saksalainen iso sirkus vieraili Kemijärvellä
kesällä 1951 tai 1952.
Drei Abbins oli viiden hengen ryhmä, josta kolme alkoi ajaa moottoripyörillä teräspallossa heijaten edestakaisin vierekkäin vastakkaisiin suuntiin noin metrin päässä toisistaan ja sitten ympäri katon kautta koko ajan kääntäen ajotasoa.Pallon halkaisijamitta oli noin 5m. Kolmas lähti alhaalta niinikään m-pyörällä ajaen ympyrää ja nousten sitten vaakatasolle.
Neljäs henkilö, nätti nainen lähti ajamaan polkupyörällä ympyrää pallon pohjalla.
Viides henkilö, tukevahko mies seisoi pallon
pohjan keskipisteessä.
Itse pääsin sisään jaksettuani notkua riittävän
kauan teltan edessä,. Ko. nätti nainen oli myös
teltan edessä lipunmyyjänä ja nähtävästi arvasi,
että pöliännäköinen maalaispoika oli jo tuhlannut
vähät rahansa toisarvoisiin tarkoituksiin. Ketään
muita ei enää näkynyt ja nainen vinkkasi minut
sisälle telttaan.
Myöhemmin sinä kesänä oli lehdessä uutista, että
Kemissä olivat valot sammuneet kesken esityksen.
Toinen pystysuoraa rataa ajanut Abbins jarrutti
katossa, putosi pohjalle ja joku heistä sai surmansa. Nähtävästi joku taho halusi jatkaa hommaa hieman supistettuna.

Kari Nieminen said...

Hienoja muistoja. Kiitos.