Tuesday 29 May 2012

Lisää tivolisirkuksista



Eilisessä postauksessa ollut Suomen Tivolin juliste sai Björn Gammalsin lähettämään lisätietoja siitä. Se on vuodelta 1952 eli Helsingin Olympiakisojen ajalta. Kaisaniemen kentällä oli kaksi Sariolan tivolia, Matti Sariola ja Toivo Sariola 29.6.–3.8. Björn Gammals eli Henrico oli itse esintymässä Toivo Sariolan osastossa koko kesän. Molemmissa tivoleissa oli pieni sirkus ja niiden välissä suuri ulkoilmanäyttämö.

Matti Sariolan sirkusteltassa esiintyivät ruotsalaiset Vikingarna, jotka tekivät koko näytöksen. He olivat monipuolisia akrobaatteja, klovneja ja jonglööreja. Yläkuvassa tämä ryhmä on nimellä 3 Carlsson. Keskellä oleva Calle eli Sigvard "Pliggen" Carlsson (1907–1970) oli keskellä ylhäällä myös eilisessä julistekuvassa. Vasemmalla on Bertil "Berra" Sandberg (1913–2001), joka Suomessa tunnettiin nimellä Niklas ja joka sitten myöhemmin monena vuonna oli Ruotsin Sirkusarkiston hoitaja ja intendentti. Oikealla puolella on Lasse ”Erico” Carlsson (1909–1967).

Eilisessä julisteessa oli Callen kuvan alla itävaltalaiset 2 Geltners, joka esitti korkeatasoista kautschuk-akrobatiaa. Tämä tapahtui toisessa sirkusteltassa, jossa Henricokin oli mukana.

Julisteen oikeassa reunassa oli piirroskuva, joka esitti norjalaista Tell Teigeniä (alakuvassa). Hän seisoi tuolien päällä lähes 30 metrin korkeudessa maston päässä. Vuonna 1958 tuli kuitenkin suruviesti, jossa hänen kerrottiin pudonneen alas ja menehtyneen USA:ssa.

Henricon mielipide noihin sirkus- ja tivolitermeihin on, että sirkus on aina sirkus, olkoon sen pyöreä, sahanpuruinen maneesi 13 tai 6 metrinen. Vaikka se olisi tivolin alueella.


Kommentit:

Tell Teigen from Norway, allso working whit Ringling in USA and Moreno in Denmark. In Teigens hometown they have a monnument/scupture in memory of a great artist.
Thorbjorn Klæbo Flo 
- - - - - - - - - - - - - - - 

No comments: