Saturday 17 March 2012

Velhotaiteilijatar Pauline Schmidt


Eräs sirkusharrastaja lähetti oheiset valokuvat, jotka todennäköisesti yllättävät monet Tampereen historian tutkijat. Pohjoismaiden ehkä tunnetuin 1800-luvulla maatamme kiertänyt taikuri oli jokaisen tamperelaisen tunteman valokuvaaja Niels Rasmussenin vaimo!

Tanskalaissyntyinen taikuri Pauline Wilhelmine Schmidt (5.9.1865–14.6.1944) sai jo 17-vuotiaana ruotsalaislehdistössä nimen Pohjolan suurin taikataiteilijatar. Paulinen isä Laurids Pedersen Schmidt (1833–1914) (alakuvassa) piti ampumakojua ja ilmeisesti myös Laterna Magicaa. Hän todennäköisesti innosti Paulinen taikomaan. Pauline esiintyi lähes kuusi vuotta Pohjoismaissa, Suomessa 1887 ja 1888.

Loihtutaiteilijatar sai lehdistössä paljon kehuja. Savo-Karjala Kuopiosta totesi: Mieltymyksellä katseltiin hänen temppujaan, jotka osoittivat erinomaisen sukkelanäppäryyttä. Miellyttävämpiä olivat korttitemput sekä erittäin rahojen noukkiminen milloin mistäkin.

Suomen kiertueen loppuessa hän meni naimisiin tunnetun tamperelaisen valokuvaajan Niels Rasmussenin (22.2.1852–29.4.1911) kanssa, lopetti taikurinuransa ja muutti Tampereelle töihin miehensä valokuvastudiolle. Miehensä kuoltua Pauline myi studion pojalleen Sigurdille 1917. Viimeiset vuotensa hän asui Helsingissä.

Lisätietoa mm. Heikki Nevalan kirjasta Silmänkääntäjiä, konstiniekkoja ja loihtutaiteilijoita.

Kommentit:

Pauline Wilhelmine Schmictistä on kattava kirjoitus myös Jokeri-Taikuutta taikureille lehden 1/2009 numerossa. Numeroa voi tiedustella osoitteesta www.markkupurho.fi
Pekka 

1 comment:

Anonymous said...

Pauline Wilhelmine Schmictistä on kattava kirjoitus myös Jokeri-Taikuutta taikureille lehden 1/2009 numerossa. Numeroa voi tiedustella osoitteesta www.markkupurho.fi

Pekka