Sunday 18 March 2012

Kiinalainen akrobaattiryhmä


Vuonna 1949 toukokuussa Helsingin Messuhallin kentällä oli sekä Suomen Tivoli että Sirkus Sariola vierekkäin. Lehdessä ilmoitettiin mm. akrobaattiryhmästä Yuk Ching Co. Side Show -teltassa he pitivät jatkuvasti näytöksiä. Yleisö piti erityisesti heidän lautasten pyörityksestä. He olivat edellisvuonna esiintyneet Cabaret Fenniassa nimellä Kam Tai Co. He ovat käyttäneet myös nimeä Gen Fo Wong.

Kam Tai Co oli kiinalaisperhe nimeltä Kwok. He esiintyivät toisen maailmansodan jälkeen Ruotsissa. Suomeen ryhmä tuli ensimmäistä kertaa joulukuussa 1948, jolloin he tulivat esiintymään Cabaret Fenniaan. Siellä Kam Tai tapasi Jaffu Sariolan, joka tarjosi heille sopimusta. Ryhmä työskenteli sekä Sirkus Sariolassa että telttavarieteessa, mikä antoi esityksiä Suomen Tivolissa. Kam Tai -ryhmä viihtyi hyvin Suomessa. Heillä oli 20-30 minuutin ohjelma ja he esiintyivät monta kertaa päivässä.

Kam Tai suunnitteli, että he voisivat asettua pysyvästi asumaan Suomeen, mutta hänen vaimonsa vastusti voimakkaasti sitä ajatusta. Hän kaipasi takaisin Ruotsiin ja halusi jatkaa esiintyjän ammattia. Vierailu Suomessa venähti viiden vuoden mittaiseksi ja he palasivat Ruotsiin 1954. Vuonna 1957 ryhmä kiersi Trolle Rhodinin Zoo-sirkuksen kanssa Ruotsissa, Norjassa ja Suomessa. He oppivat hyvin suomen- ja ruotsinkielen.

Lähteet: Björn Gammals, Markku Aulanko ja anonyymi arkisto.

No comments: