Thursday 8 March 2012

Brothers Niagara


Nuorallakävelijä Paul Niagara, oikealta nimeltään Paul Fließ, mainostaa ylläolevassa postikortissa ilotulitusnumeroaan nuoralla. Paul Fließ syntyi 5.4.1872 Stendalissa. Hän käytti myös nimeä Kapteeni Niagara mainostarkoituksessa. Niagara-putouksen yli hän ei tiettävästi koskaan mennyt. Fließ esiintyi sooloartistina korkealla vaijerilla vapaan taivaan alla, mutta myös sirkuksissa. Hän esiintyi vaijerilla myös ilotulitusartistina (Feuerwerkskünstler). Hän matkusti monta vuotta oman ryhmänsä kanssa nimellä Niagara Brothers. Hänen tunnetuin oppilaansa oli myöhemmin korkealla vaijerilla itsekin esiintynyt Felix Niewar.

Oman ryhmänsä kanssa Fließ matkusti monta vuotta Skandinaaviassa, Belgiassa, Liettuassa ja useita kertoja myös Neuvostoliitossa. Ryhmän ohjelmistoon  kuului mm. päälläseisontaa vaijerilla, olkapäillä seisontaa ja pyörällä tasapainoilua.  Niagara-Fließ itse nousi pitkää vinoa vaijeria myöten. Matka oli jopa 280 metriä ja ja nousi aina 58 metrin korkeuteen. Fließ asui Oranienburgin Sachsenhausen -nimisessä paikassa ja kuoli siellä 22.6.1950.

Alhaalla postikorttikuva Niagara Brothersin vierailusta Helsingissä 20-luvulla. Gisela ja Dietmar Winklerin kirjassa Menschen zwischen Himmel und Erde on sama kuva. Siinä ei ole kuitenkaan mainittu, että kuva on otettu Helsingin Munkkiniemessä Kalastajatorpan rannassa, kuten kuvan toinen puoli osoittaa. Siinä kerrotaan, että nuorallakävely tapahtui 16 metrin korkeudessa ilman turvaverkkoa.

Nykyisen Kalastajatorpan hotelli-ravintolan paikalla oli oikea torppa, jossa avattiin kahvila vuonna 1915. Fazer rakennutti sen tilalle ravintolan vuonna 1936. Ensimmäinen hotellirakennus valmistui vuonna 1969 ja uudempi hotellirakennus valmistui 1975.



No comments: