Friday 10 February 2012

Tuulikki Circus


Vuonna 1982 Markku Aulanko ja Björn Gammals matkustivat Ruotsiin. Naapurimaan puolella he näkivät Elsa ja Rudolf "Dolf" Schreiberin tuovan Suomeen Cirkus Safaria. Palattuaan kotimaahan pojat huomasivat samaisen sirkuksen nimen muuttuneen. Nyt se oli Tuulikki Circus. Nimen alla oli vielä maininta 15 v. Alakuvassa Markku Aulanko kyseisen kassavaunun edessä.

Selvisihän se sitten, että kyseessä oli laulajatar Tuulikki Elorannan (s. 12.8.1946) 15-vuotisen taiteilijauran juhlakiertue. Ajatus oli, että esityksen ensimmäinen puoliaika on perinteistä sirkusta ja toinen puoliaika laulaja Tuulikki Elorannan show.

Sirkuksella oli yksi norsu, 4-vuotias Luna, siis aika nuori norsuksi. Tuulikista oli jo otettu lehdistöä varten mainoskuvia, joten Tuulikki oli siis ollut norsun selässä. Norsun hoitaja tosin oli ollut vieressä. Harjoitukset olivat käynnissä 14.6.1982 ja niiden lomassa Tuulikki ja orkesteri kävivät kahvilla paikallisella huoltoasemalla. Tuulikki ajatteli tuoda Lunalle Tupla-patukan.

Hän ilmeisesti lähestyi norsua liian äkkiä ja ilman, että norsun hoitaja olisi ollut lähellä. Norsu pelästyi ja Tuulikki kertoo vain nähneensä kun norsu kohotti päänsä ja löi Tuulikkia päällään niin, että Tuulikki vaipui maahan. Tuulikki on vain 160 cm pitkä ja kun norsun isku tuli yllättäen niin Tuulikin selkä antoi periksi. Tuulikki pääsi onneksi konttaamaan pois norsun jaloista, muuten jälki olisi voinut olla paljon pahempaa.

Selkä murtui kuitenkin kahdesta kohdasta ja Tuulikki makasi sairaalassa merkillisen metallihäkkyrän sisällä. Laite piti selkärankaa paikallaan. Paranemisprosessi kesti kaiken kaikkiaan 2–3 vuotta.

Paranemisen jälkeen puhalsivat uudet musiikilliset tuulet. Showaika oli siltä erää ohi ja ihmisiä viihdytettiin enemmän tanssikeikoilla. 1990-luvulla Elorannalta ilmestyi kaksi pitkäsoittoa. Viimeinen single ”Täydenkuun jälkeen / Kesäkaupunki” ilmestyi vuonna 1995. 1990-luvun alussa Eloranta muutti takaisin lapsuudenkotiinsa Sammattiin, jossa hän on työskennellyt muun muassa museo-oppaana.

Cirkus Safarille painettiin uudet julisteet vuonna 1982 ja se kiersi Suomea tavallisena sirkuksena. Elsa ja Dolf toivat 1980-luvulla Ruotsiin saksalaisen perhesirkuksen, joka kiersi Ruotsia sekä nimellä Cirkus Safari että Cirkus Safari Schreiber. Suomessa he käyttivät enimmäkseen nimeä Cirkus Safari. Se oli suomalaisten helpompi lukea ja lausua kuin sana Schreiber. Vuosi 1984 oli sirkuksen viimeinen sesonki ja Dolf Schreiber kuoli 1986.



.

1 comment:

Anonymous said...

Norsun käytös kyllä johtui siitä, että Tuulikki meni norsun luo alkoholia juoneena vaikka hänelle oli sanottu, ettei norsu siedä alkoholin hajua. Oma vika tuo oli. Kaipa tuon asian voi nyt jo paljastaa, onhan siitä jo kohta 34 vuotta aikaa.