Wednesday 21 December 2011

Sirkus Caliba 2002


Markku Aulanko löysi arkistostaan Sirkus Caliban ohjelmalehden vuodelta 2002. Se on isokokoinen 30 x 62 cm ja taitettu kolmeen osaan. Kiiltäväpaperisessa lehtisessä näkyy hyvin sirkuksen väritys, punaista ja kultaa. Kansisivulla näkyvät sirkuksen saksalaissyntyinen johtaja Ines Ullmann vasemmalla ja juontajana ollut Kari Niskanen oikealla. Niskanen oli Kalajoen elinkeinoasiamiehenä kun Ines kävi 1998 kysymässä apua sirkuksen perustamisessa. Hanke tuntui mielenkiintoiselta ja Kari lähti mukaan auttamaan. Hän otti virkavapaata omasta työstään. Kari Niskanen oli myös hyvä kommunikoimaan virkamiesten ja median kanssa. Sitä taitoa ei ole kaikilla. Helposti sorrutaan kilpailijoiden mollaamiseen sen sijaan että keskityttäisiin omien hyvien puolien esille tuomiseen.

Kannessa näkyvät myös kristallikruunut ja kuvia muista kultaisista koristeista. Sisäsivuilla on kuvia interiöristä ja lavasteista taiteilijakuvien lisäksi. Mainostajina ohjelmalehtisessä olivat Topi-Keittiöt Kalajoelta, Kalajoen Hiekkasärkät ja Kalajoen kaupunki. Ne itse asiassa rikkoivat aika pahasti ohjelmalehdykän muutoin puna-kultaisen värikokonaisuuden.

Sirkuksella oli hyvä mainoskikka. He lupasivat ilmoituksissa, että talo tarjoaa kaikille kahvit. Näin myös tehtiin. Ilmainen kahvitarjoilu saa kyllä suomalaisen liikkeelle. Rahallisesti satsaus ei varmaan ollut kovinkaan suuri. Suomalainen lähtee ilmaisen tarjouksen perässä vaikka mihin. Lippuja ostettaessa he tarjosivat makeisia. Nämä olivat pieniä, mutta toimivia kikkoja, joita kannattaisi muidenkin miettiä.

Sirkusprinsessan ja elinkeinoasiamiehen välille syntynyt romanssi oli  myös erinomainen lehtijutun aihe. Kesä on lehdillä uutisköyhää aikaa ja tässä oli vielä pitkästä aikaa mahdollisuus saada positiivinen uutinen.

No comments: