Thursday 22 December 2011

Antipudisti


Antipodisti tai antipudisti tai jalkajonglööri on taiteilija, joka on erikoistunut jaloilla tapahtuvaan esineiden käsittelyyn, heittämiseen ja pyörittämiseen. Välineiksi sopivat laatikot, lieriöt, palot, ihan mitkä vaan. Maltanristi on jalkajonglöörien paljon käyttämä ristin muotoinen apuväline, jota voidaan potkia useaan eri suuntaan.

Jalkajonglööri voi jaloillaan heitellä myös ihmistä. Numeroa kutsutaan silloin nimellä Ikariset leikit. Voi kuvitella termin syntyneen siitä, kun antipodisti-isä opetti lastaan lentämään jalkojensa päällä. Joku ehkä muistaa, että kreikkalaisessa mytologiassa Ikaros oli Daidaloksen poika. Isä suunnitteli sekä itselleen että pojalleen parin siipiä, jotka oli valmistettu vahasta ja sulista. Varoituksista huolimatta poika lensi liian lähelle aurinkoa tunnetuin seurauksin.

Yläkuvassa Katerina Repponen näyttää, että antipodisti voi työskennellä vaikka Pasi Nousiaisen selässä. Kyseessä on Circus Ruskan esitys Tampereen Teatterikesässä 2011. Alakuvassa tsekkiläinen Jan Navratil pompottelee palloa askelma kerrallaan tangon päässä olevaan koriin Sirkus Finlandiassa 2004.


Kommentit:

Kiitos, Kari, näistä kivoista kirjoituksista ja Oikein Hyvää Joulua teille molemmille!
Kalle

1 comment:

Anonymous said...

Kiitos, Kari, näistä kivoista kirjoituksista ja Oikein Hyvää Joulua teille molemmille!
Kalle