Friday 25 November 2011

Sirkus Varsova


Vuonna 1962 perustettu Ohjelma-Apu Oy mainosti itseään maamme suurimmaksi ohjelmatoimistoksi 70-luvun lopulla. Erityisen tunnetuksi se tuli puolalaisten ravintolaorkestereiden välittäjänä. Toimiston johtaja Janne Hakulinen oli joskus raivokkaastikin napit vastakkain suomalaismuusikoiden kanssa. Vuonna 1975 Hakulisella oli palkkalistoillaan 120 orkesteria ja 400 muusikkoa. Hakulinen toi Suomeen myös sirkuksia: 1975–1976 Sirkus Warszawan, 1976–1977 Sirkus Europan ja 1979 Citta' di Roman. Saattoi olla muitakin. Alla Jannen kuva Warszawan ohjelmalehdestä.

Moni Sirkus Finlandian vanhoista parroista muistaa vielä Hakulisen lausunnon vuonna 1976, että kuinka semmoinen suomalainen sirkus kuin Finlandia voisi menestyä, kyllä sen pitäisi olla ammattinsa osaava ulkomaalainen sirkus.

Tuohon aikaan Puolan Kansantasavallan valtiojohtoisella Valtionsirkuksella oli oma sirkuskoulu ja 13 kiertävää sirkusta, joista kaksi Pohjoismaissa, toinen Ruotsissa. Kävin katsomassa Warszawan vuonna 1976 ja kuvasin sitä ahkerasti super8-kaitafilmille. Aika on kuitenkin filmiä syönnyt pahasti. Siirsin sen VHS-nauhalle 80-luvun lopulla ja siitä vielä DVD-levylle tämän vuosituhannen alussa, joten kuvan taso on koko ajan vain huonontunut. Alkuperäiset filmit olen toimittanut museoon. Mutta katselkaa!

Sisäänkäynnin portin yläpuolella luki Sirkus Varsova, mutta muualla se kirjoitettiin Warszawa. Yhtään suomalaisia artisteja en muista nähneeni ohjelmassa. Erikoista oli kaunottaret, jotka numerolapuin esittelivät mikä esitys on seuraavana vuorossa.

No comments: