Friday 7 October 2011

Taiteilijakuvia Björn Gammalsin kokoelmista

 

Maailmalla mainetta niittänyt suomalainen jonglööri Henrico eli Björn Gammals asettaa tänään näytteille laajan kokoelman kollegojensa taiteilijakuvia Helsingin Cirkossa. Näyttelyn tuottavat yhteistyössä Björn Gammals, Cirko – Uuden sirkuksen keskus ja Sirkuksen tiedotuskeskus. Cirkon osoite on Kaasutehtaankatu 1, Suvilahti, Helsinki. Näyttely Portraits of Jugglers on avoinna 7.–28.10. ma–pe klo 9–15.

Gammals on keränyt sirkusaiheista materiaalia uransa alkuvuosista (1949) lähtien. Nyt näytteillä olevia kuvia ja kortteja tehtiin jo 1900-luvun alkupuolella, kun taiteilijat painattivat itsestään muistokortteja. Kortit toimivat hyvin kädestä toiseen siirtyvänä mainoksena. Taiteilijat lähettivät niitä myös agenteille ja sirkusjohtajille hankkiakseen työtilaisuuksia. Kortteja myymällä artisti saattoi myös hankkia vähän verotonta lisätuloa.

Henrico oli vahvasti ja pitkään mukana Sirkus Finlandian alkuvuosina. Aktiivisen taiteilijauran loppuessa Gammals siirtyi eläinnäyttely-yrittäjäksi. Jälleen 2000-luvulla Gammals palasi vanhan ystävänsä Carl-Gustaf Jernströmin palvelukseen toimien Sirkus Finlandian PR-päällikkönä.

Yläkuvassa Sirkus Finlandian nykyinen tirehtööri Carl Jernström Jr ja Henrico vuonna 1993. Keneltä luulette Calle Jr:n oppineen jonglööritaitonsa? Alhaalla Björn Gammals Käärmenäyttelynsä ovella Särkänniemessä. Käärmemaalaus on Ari Backmanin. Alinna kuva Henricosta opettamassa Tampereen Mini-Sirkuksen nuoria Särkänniemen ulkoilmalavalla vuonna 1977.

http://www.cirko.fi
www.sirkusinfo.fi
www.sirkusfinlandia.fi


No comments: