Tuesday 20 September 2011

Valoa kansalle


Yksi tärkeimmistä elementeistä sirkusesityksessä on valaistus. Pahimmillaan sillä pilataan hyväkin numero. Valot eivät ole päällä vain sen takia, että me näkisimme artistit. Valoilla luodaan tunnelma ja ohjataan katsojan silmiä haluttuun suuntaan oikealla hetkellä. Myös artisteilla on omat vaatimukset työskentelytapojensa ja turvallisuuden vuoksi. Valojen suunnittelussa ja käytössä tarvitaan siihen erikoistuneita henkilöitä.

Valokuvauksen harrastajana arvostan kovasti tämän alan taitajia. Varsinkin kun sirkusesityksiä harvoin saa kuvata salamavaloja käyttäen. Kuitenkin yksi ärsyttävä seikka sirkuskuvauksessa usein on. Sellainen, jota ihmissilmä ei huomaa, mutta kameran objektiivi kyllä. Kaikki valo on useimmiten maneesin keskipisteessä ja samanaikaisesti reunat ovat lähes pimeitä. Reunoja kiertävän hevosen yleisöpuoli on aina pimeä. Samoin maneesin reunakorokkeella seisovaa taiteilijaa ei voi kuvata katsomosta päin kirkkaita valoja vasten. Vastaukseksi murinalleni on aina esitetty, että sirkusteltta on rakenteeltaan sellainen, ettei se onnistu. Sirkusrakenus olisi aivan toinen juttu.

Sirkus Finlandian valot on viime vuosina suunnitellut Eero Auvinen (s. 1978). Eero on maamme rajojen ulkopuolellakin tunnustettu valosuunnittelija. Sirkusuransa hän aloitti vuonna 1985 Sorin Sirkuksessa hevosen takapäänä. 1990-luvulla hän niitti mainetta jonglöörinä The Buldig Brothers -duossa. Auvinen on kokeillut taitojaan myös ohjaajana. Mutta sitten tuli valaistus. Hän valmistui Tampereen ammattikorkeakoulun valosuunnittelun erikoistumislinjalta 2003. Tällä hetkellä töitä tarjotaan teattereissa, oopperoissa, sirkuksissa, konserteissa . . .

Sirkus Finlandian valo- ja äänimestarina toimii Tuomo Körkkö. Lapin poika, juurta noitain. Tuomo on nimittäin taikurina hyvinkin tunnettu Lapissa. Uusien temppujen suunnittelu ja kehittäminen taitaa viedä kaiken vapaa-ajan. Keksintöjäkin pulpahtaa pinnalle aina silloin tällöin, kuuluisin lienee lumipallokone. Tuomo pitää myös tulella leikkimisestä. Yhdessä elokuvassakin hän on hoitanut pyrotekniikan. Vaikka Tuomo onkin Levin suunnalta kotoisin, hän ei ole niitä maan hiljaisimpia miehiä. Kun menette häntä tapaamaan, niin varatkaa aikaa. Juttua piisaa.

Yläkuvassa Eero Auvinen edessä ja Tuomo Körkkö takana pari vuotta sitten. Alakuvassa valomies ylhäisessä yksinäisyydessään korkealla mastossa vuonna 2004.

www.blinder.fi/Eero_Auvinen___Lighting_Designer/Welcome.html
www.sirkusfinlandia.fi
www.sorinsirkus.fi

No comments: