Tuesday 27 September 2011

Kuolemanpyörä

Dynamiikkaa ja dynamiittia tarjoavat Sirkus Finlandiassa tänä vuonna Duo Vanegas. Kolumbialaisen Alejandro Vanegasin kuolemanpyörä on erikoinen laite, jonka runko on hitsattu terästangoista ja –renkaista. Hurjasti pyörivän rungon molemmissa päissä on pyöreä sylinteri. Vanegas ja hänen avustajansa Uber de Jesus Ceballos Diaz pyörivät kuolemanpyörällä milloin missäkin asennossa areenan ja telttakupolin välillä. Välillä on pakko sulkea silmänsä ja toivoa parasta.

Kerrotaan, että Wheel of Death sai alkunsa 1930-luvun Amerikassa ja se tunnettiin myös nimellä Space Wheel. Alunperin laite tehtiin yhdelle artistille ja laitteen toisessa päässä oli vastapaino. Laitteella sattui useita kuolemaan johtaneita onnettomuuksia, jolloin se unohdettiin, kunnes taas vuonna 1970 se ilmestyi sirkuksiin. Vuoden 2007 kiertueella Ringling Bros otti laitteessa käyttöön nimen Wheel Steel, koska sirkuksen pr-henkilöt eivät pitäneet kuolema-sanaa kovin perheystävällisenä.

Vuonna 2008 Sirkus Finlandiassa oli ohjelmassa myös vastaavanlainen numero. Silloin käytettiin nimitystä Paholaisenpyörä. Esiintyjinä silloin oli myös kaksi artistia, mutta molemmilla oli oma pyöränsä.

www.sirkusfinlandia.fi
.

No comments: